5 mituri, demontate, cu privire la antrenamentele cu greutăți pentru femei

5 mituri, demontate, cu privire la antrenamentele cu greutăți pentru femei

            Femeile evită, uneori, antrenamentele cu greutăți, deoarece consideră că poate fi periculos sau că vor dezvolta masa musculara prea mult. Însa, aceste stereotipuri, despre femei și antrenamentul cu greutăți, nu sunt susținute de dovezi concrete.
           
           Mitul 1: Femeile nu ar trebui să ridice greutăți mari, deoarece este periculos.
Femeile pot efectua, și excelează la, antrenamentul cu greutăți. În timp ce ridicarea greutăților este o activitate fizică considerată a fi sport dedicat parții masculine, și femeile, sportive, au rezistenta.
Antrenamentul cu greutăți nu este periculos pentru femei, chiar, dacă nu ești sportivă. Orice exercițiu, de orice tip, poate fi periculos dacă executarea este incorectă, dar cu o tehnică adecvată, nu este nimic riscant în efectuarea acestui gen de antrenament.

            Mitul 2: Femeile care se antrenează cu greutăți mari vor deveni prea tonifiate.
Un alt mit este că antrenamentul cu greutăți va avea ca efect creșterea în greutate și conferă corpului un aspect „voluminos” sau masculin.
Este adevărat că, dacă te antrenezi folosind greutăți mari o perioadă lungă de timp, vei câștiga masă musculară. Cu toate acestea, cercetările arată că nu există diferențe semnificative între cât de repede, bărbații și femeile, construiesc masa musculară pe planuri de antrenament similare.

           Mitul 3: Femeile nu pot slăbi efectuând acest tip de antrenament.
Este o concepție greșită faptul că antrenamentele de tip cardio sunt cel mai bun mod de a arde grăsimi/ calorii sau de a pierde în greutate. Antrenamentele cu greutăți sunt, la fel de sau mai, eficiente pentru arderea caloriilor. Cercetările arată, că astfel se poate crește rata metabolică bazală sau numărul de calorii pe care le arzi, după ce ai terminat antrenamentul, în repaus, până la 48 de ore.

              Mitul 4: Ar trebui să folosești greutăți mici și să realizezi multe repetări pentru a „tonifia” anumiți mușchi.
Rutinele de antrenament concepute pentru femei includ adesea greutăți mici sau, doar, exerciții cu greutatea corporală și un numar mare de repetări. Pe acest principiu,  greutățile mai mici te vor ajuta să tonifiezi musculatura fără a crește în volum.
Cu toate acestea, cuvântul „tonifiere”, în acest context, este înșelător, deoarece se referă la ideea că poți realiza definirea mușchilor, schimbându-le forma fără a crește numărul de fibre musculare. În realitate, nu poți obține definirea musculară fără a câștiga o anumită masă musculară sau a pierde grăsime corporală.

                Mitul 5: Este intimidant să înveți cum să te antrenezi cu greutăți mari
Ca începător în ale fitness-ului, antrenamentele într-o sală de sport pot provoca anxietate, deoarece este ușor să îți faci griji în privința faptului că ești judecată sau analizată. Acest lucru poate fi real pentru femeile din sălile de fitness, unde, predominant, sunt bărbați.

O soluție pentru a te simți confortabil la sală este să apelezi la experienta unui antrenor personal. Antrenamentul cu o persoană specializată în domeniu este crucial pentru începători, dar este, de asemenea, valoros si pentru cei mai experimentați sportivi, pentru a-și îmbunătăți tehnica și a face progrese.

Antrenamentul cu greutăți are beneficii asupra sănătății mintale și fizice. Potrivit cercetărilor, acesta poate îmbunătăți sănătatea oaselor, menține mobilitatea tendoanelor și a articulaților și poate avea efecte pozitive asupra stilului de viață.

 
5 weight lifting myths for women and the health benefits women who lift weights gain Sursa: Insider.com Autor: Gabby Landsverk