9 funcții importante ale proteinei în organism

9 funcții importante ale proteinei în organism
Proteinele sunt esențiale pentru o sănătate bună. Proteinele sunt formate din aminoacizi, care se unesc pentru a forma lanțuri lungi. Există 20 de aminoacizi care ajută la formarea miilor de proteine ​​diferite din organism.

Iată 9 funcții importante ale proteinei:

1. Creștere și întreținere
Proteina este necesară pentru creșterea și întreținerea țesuturilor. Nevoile de proteină ale corpului  depind de nivelul de sănătate și de activitate al fiecărei persoane in parte.

2. Generează reacții biochimice
Enzimele sunt proteine ​​care susțin miile de reacții biochimice care au loc
în interiorul și în afara celulelor. Funcțiile corporale care depind de enzime includ: digestia, producerea de energie, coagularea sângelui, contracția musculară. Lipsa sau funcționalitatea necorespunzătoare a acestor enzime poat cauza diverse boli.

3. Acționează ca un mesager
Unele proteine ​​sunt hormoni - mesageri chimici care ajută la comunicarea dintre celule, țesuturi și organe. Lanțurile de aminoacizi de diferite lungimi formează proteine ​​și peptide, care contribuie la alcătuirea multora dintre hormonii corpului și transmit informațiile necesare.

4. Oferă structură
Unele proteine ​​sunt fibroase și oferă celulelor și țesuturilor rigiditate. Aceste proteine ​​sunt cheratina, colagenul și elastina, care ajută la formarea cadrului conectiv al anumitor structuri din organism.

5. Menține pH-ul adecvat
Proteinele joacă un rol vital în reglarea concentrațiilor de acizi și baze din sânge și alte lichide corporale. Ele acționează ca un sistem tampon, ajutând organismul să mențină valorile corespunzătoare ale pH-ului sângelui.

6. Echilibrează lichidele
Proteinele din sânge mențin echilibrul de lichide între sânge și țesuturile înconjurătoare Dacă nu se consumă suficientă proteină, nivelul de albumină și globulină va scădea în cele din urmă.

7. Susține imunitatea
Proteinele formează anticorpi pentru a proteja corpul de invadatorii străini, cum ar fi bolile, provocând bacterii și virusuri. Drept urmare, organismul dezvoltă imunitate împotriva bolilor la care este expus.

8. Transportă și depozitează substanțe nutritive
Unele proteine ​​transportă nutrienți în întregul corp, în timp ce altele le depozitează. Substanțele transportate de proteine ​​includ substanțe nutritive precum vitamine sau minerale, zahăr din sânge, colesterol și oxigen.

9. Oferă energie
Proteinele pot furniza energie corpului. Proteina conține patru calorii pe gram,
aceeași cantitate de energie pe care o furnizează carbohidrații. Grăsimile furnizează cea mai mare energie, la nouă calorii pe gram.
Carbohidrații și grăsimile sunt mult mai potrivite pentru furnizarea de energie, sunt metabolizate mai eficient în comparație cu proteinele.
 
Sursa: Health Line