Cauzele apariției vergeturilor si cum pot fi prevenite

Cauzele apariției vergeturilor si cum pot fi prevenite

​Vergeturile sunt linii decolorate, ușor asemănătoare cu cicatricele, ce apar pe piele. Acestea apar atunci când pielea se întinde brusc. În general, vergeturile sunt vizibile pe: zona abdominală (stomac), coapse, șolduri, sâni, brațe, spate, fese.

Atunci, când pielea se întinde rapid, elastina și colagenul din piele se rup. Rolul principal al elastinei este de a permite pielii să se întindă. Rolul principal al colagenului este de a oferi structură, rezistență și sprijin epidermei. Pe măsură ce pielea se vindecă, apar vergeturi în zonele în care elastina se rupe. Oricine poate avea vergeturi, dar există șanse mai mari, ca acestea să apară dacă:

- Ești însărcinată.

- Te îngrași sau slăbești brusc.

- Mușchii se dezvoltă rapid.

- Întâmpini o creștere bruscă în timpul adolescenței.

- Ai antecedente familiale sau factori genetici, în acest sens.

Cum se poate reduce riscul de apariție a vergeturilor?

Nu poți face nimic, ce să garanteze, că acestea nu vor apărea. Dar o combinație între hidratare, dietă și exerciții fizice poate ajuta la reducerea riscului apariției vergeturilor.

Hidratare - Bea multa apă. Apa te ajută să îți menții pielea moale și elastică, astfel încât va fi mai puțin probabil ca vergeturile să apară.

Dieta – consumă alimente care susțin sănătatea pielii: bogate în zinc, precum nucile sau peștele, bogate în vitaminele A, C si D, precum morcovii, citricele și laptele, bogate în proteine, precum lintea, fasolea, broccoli, carnea de vită slabă și carnea de pui.

Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația și ajută corpul să producă colagen. Circulația sângelui și colagenul ajută pielea în a se menține fermă și elastică.
 
Stretch Marks Sursa: Cleveland Clinic Autor: Cleveland Clinic