Compoziția corporală

Compoziția corporală

Compoziția corporală este raportul dintre masa non-adipoasă - fără grăsime - și masa adipoasă - grasă. Din acest punct de vedere, a fi sănătos înseamnă un procentaj mai mic de masă adipoasă și unul mai mare de masă non-adipoasă – care include masa musculară, oasele și organele.
A avea aceste cunoștințe despre corpul tău te poate ajuta să îți evaluezi nivelul de fitness și sănătatea. De obicei, vei face aceste măsurători la începutul unui program de slăbire sau hipertrofie, pentru a-ți vedea ulterior progresul.

Ce înseamnă compoziția corporală?

Corpul tău este compus din două tipuri de mase:

  • Adipoasă: poate fi în țesutul muscular, sub piele (grăsime subcutanată) sau în jurul organelor (grăsime viscerală). Această “grăsime esențială” ajută la protejarea organelor, stocarea energiei și la regularizarea hormonilor. Dar există tendințe destul de mari către un exces de grăsime, neesențial și nesănătos.

  • Non-adipoasă: include oasele, apa, mușchii și organele. Poate fi numită și țesut slab. Aceste țesuturi sunt active din punct de vedere metabolic, însemnând că ard calorii pentru a produce energie, în timp ce masa adipoasă nu face acest lucru.

Procentajul de masă adipoasă este o măsurătoare care îți arată cât din greutatea corpului este reprezentată de grăsime. Există intervale normale, diferite pentru bărbați și femei.

Cântarul obișnuit nu oferă aceste informații, nu poate determina cât la sută din greutatea totală este apa, grăsime sau masa musculară. Pentru a afla cât de sănătos este organismul tău din acest punct de vedere, ar trebui să afli raportul.

Compoziția corporală sănătoasă
ACE (American Council of Exercise) a stabilit următoarele intervale – valorile pentru diferite categorii ale populației:

Descriere

Femei

Bărbați

Grăsime esențială

10-13%

2-5%

Atleți

14-20%

6-13%

Persoane cu activitate fizică normală

21-24%

14-17%

Persoane cu activitate fizica redusă

25-31%

18-24%

Persoane obeze

Peste 32%

Peste 25%


Atleții tind spre un procentaj mai redus de grăsime, care poate avea avantaje în diverse sporturi, precum alergare sau cycling. Dar în același timp, un procentaj prea scăzut poate fi corelat cu o problema de sănătate. Spre exemplu, la femeile atlete crește riscul accidentărilor, a problemelor de sănătate – tulburări alimentare, amenoree – și scăderea masei osoase – care poate duce la fracturi și osteoporoză.

Dacă intri în categoria supraponderal sau obez, înseamnă ca ai un exces de grăsime în corp, implicit un procentaj ridicat de masă adipoasă.

Cum măsori compoziția corporală?

Există mai multe metode pentru a determina compoziția corporală, acasă, la sală, sau la medic:

Impedanță bioelectrică – cu ajutorul cântarelor concepute special pentru această evaluare.
Măsurarea pliurilor de piele – cu ajutorul unui centimetru.
Scanare DEXA - o radiografie realizată într-un cadru medical, care determină densitatea osoasă.
Cântărirea hidrostatică.

Factori care afectează compoziția corporală

  • Vârsta – oamenii pierd din masa musculară odată cu înaintarea în vârstă dacă nu se antrenează suficient folosind greutăți. Acest lucru determină un metabolism mai lent.

  • Sex – femeile au mai multă masă adipoasă decât bărbații ca o modalitate a naturii de a pregăti corpul pentru sarcină și perioada post-partum.

  • Genetica – determină tendința de a reține sau nu grăsimea, inclusiv unde se depozitează.

  • Hormonii – pot influența retenția de apă sau compoziția corporală.


Ar trebui sa îți modifici compoziția corporală?

Dacă procentajul de grăsime este prea mare, ar trebui să iei în considerare scăderea acestuia pentru a-ți îmbunătăți performanța și starea de sănătate. Te poate ajuta și să diminuezi riscul apariției unor probleme de sănătate. Dacă procentajul este sub nivelul “grăsimilor esențiale”, ar fi indicat să crești acest procentaj în limite normale, pentru a evita, de asemenea, complicațiile.
Pentru a realiza aceste schimbări, primul pas este să afli care este compoziția ta corporală și să îți adaptezi stilul de viață pentru a crește masa musculară și a scădea masa adipoasă. Poți îmbunătăți alimentația, poți începe un program de exerciții specific nevoilor tale sau poți combina ambele modalități.

Sursa: Very Well Fit