Detalii utile despre creveți

Detalii utile despre creveți
Creveții sunt unul dintre cele mai frecvent consumate tipuri de crustacee. Este destul de nutritiv și conține cantități considerabile din anumiți nutrienți, cum ar fi iodul - care nu se regăsește frecvent  în multe alte alimente.
Pe de altă parte, creveții sunt nesănătoși din cauza conținutului ridicat de colesterol. Diversitatea în dietă este importantă, iar consumul excesiv a unui anumit aliment nu este recomandat, așa că încercați să consumați cantități moderate din orice preparat.

Proprietăți nutriționale
Creveții conțin, în mare parte, proteine și apă. În medie, 100 grame de creveți gătiți conține:
Calorii: 99
Grăsimi: 0.3 g
Carbohidrați: 0.2 g
Proteine: 24 g
Sodiu: 111 mg
Colesterol: 189 mg
De asemenea, este bogat în vitamine și minerale, cum ar fi: fosfor, zinc, cupru, magneziu, calciu, fier, potasiu, iod.

Beneficii pentru sănătate
Deoarece au un conținut scăzut de carbohidrați, puține calorii și o cantitate mare de proteine, creveții sunt o alegere ideală pentru pierderea în greutate. Insa, este foarte importanta, modalitatea de preparare. Dacă gătești creveții în ulei sau îi consumi alături de sosuri, acul cântarului se poate inclina în direcția nedorită.
Antioxidanții din creveți sunt benefici pentru sănătate. Aceste substanțe pot proteja celulele împotriva deteriorării. Studiile sugerează, că antioxidanții ajută la prevenirea ridurilor și diminuează daunele provocate de expunerea la soare.
Creveții conțin, de asemenea, seleniu. Unele studii sugerează, că acest micronutrient poate preveni anumite tipuri de cancer.

Există riscuri?
Un potențial dezavantaj al creveților este cantitatea mare de colesterol. Consumul alimentelor bogate în colesterol are consecințe negative asupra sănătății inimii, aspect sustinut de catre experti. Însă, cercetările moderne arată că grăsimile saturate din dietă cresc nivelul colesterolului din organism si nu, neapărat, cantitatea de colesterol din alimentele ingerate. Totuși, pentru a fi precauți, moderarea este esențială.
Crustaceele, inclusiv creveții, pot fi cauza unei alergii alimentare. De asemenea, evitați creveții care au un miros neobișnuit și încercați să-i cumpărați proaspeți sau, dacă îi cumpărați congelați, consumați toată cantitatea pentru a nu îi recongela pe cei rămași.

Modalități de preparare
Creveții sunt un aliment versatil, care poate fi gătit în mai multe feluri. Printre cele mai sănătoase modalități de preparare se numără: fierberea, sotarea, gătitul la abur sau la grătar și, bineînțeles, servirea fără sosuri.
 
Sursa: Web MD