Necesitatea antrenării musculaturii spatelui

Necesitatea antrenării musculaturii spatelui
Mușchii spatelui nu trebuie antrenați doar, cu scopul, că arată bine atunci când porți o bluză mulată sau un costum de baie - sunt esențiali pentru aproape orice mișcare pe care o faci. Beneficiile unui spate puternic depășesc cu mult factorul estetic.

Exercițiile pentru musculatura spatelui pot îmbunătăți postura, condiția fizică și vă pot ajuta să vă protejați de durerile de spate și de accidentări.

Zona spatelui este formată din mai mulți mușchi, care susțin coloana vertebrală, postura și activitatea, importanți pentru activitățile din viața de zi cu zi și pentru cele sportive. Cei mai cunoscuți mușchi ai spatelui sunt:
  • Marele dorsal, cu originea în vertebrele toracale, și inserția sub axile, sunt responsabili de mișcările umărului.
  • Romboizi, localizați în partea de mijlocsus a spatelui, sunt responsabili pentru ridicarea omoplatului.
  • Trapezul, care pleacă de la nivelul gâtului, pană la mijlocul spatelui, este responsabil pentru extensia cervicală și mișcarea omoplaților.
  • Erectori spinali: mușchi în profunzime, pe lungimea coloanei vertebrale, care controlează extensiile și mișcările laterale.

Antrenându-ne musculatura spatelui, întindem și întărim acești mușchi, care îi susțin structura. Mușchii spatelui susțin discurile vertebrelor, ligamentele și articulațiile. Dacă acestea sunt slabe, coloana vertebrală nu este susținută și poate deveni vulnerabilă la durere și diverse disfuncționalități.

Antrenamentul spatelui poate ajuta la prevenirea întinderilor, a entorselor sau altor tipuri de accidentări, ce pot apărea în timpul activităților sportive și în timpul activităților zilnice - cum ar fi atunci când mutăm piese de mobilier sau ridicam greutăți mari.

Dacă ai un loc de muncă sau un stil de viață sedentar, cum ar fi statul pentru o perioadă îndelungată la birou, musculatura spatelui are nevoie de atenție suplimentară.
Sedentarismul poate duce la acumularea tesutului adipos si la atrofierea mușchilor spatelui. Cu ajutorul exercițiilor de tonifiere, cum ar fi ramat sau tracțiuni, funcționalitatea musculaturii spatelui se poate îmbunătăți.

 
Sursa: Live Strong