O modalitate excelentă de a prepara friptura de vită

 O modalitate excelentă de a prepara friptura de vită

Prepararea fripturii de vită, perfectă, necesită practică, însă dacă în timp ce o gătești incerci carnea cu degetul, prin presare, poți măsura cât de „făcută” este. Carnea va fi foarte moale când este crudă, ușor moale când este în sânge, mai fermă când este medie și mai dură pentru bine făcută. Încearcă să faci acest lucru de fiecare dată când gătești o friptură de vită și vei afla exact cum o poți prepara pe gustul tău.

Condimentează carnea, chiar, înainte de a o găti – dacă faci asta prea devreme, sarea poate extrage umezeala din carne. Încearcă să nu miști friptura în tigaie, în timp ce se gătește, pentru a obține o caramelizare cât mai bună.

  1. Asigură-te, că temperatura bucății de carne este aceeași cu temperatura camerei.

  2. Încălzește uleiul din tigaie până este foarte încins.

  3. Condimentează carnea foarte bine pe ambele părți și așeaz-o în tigaie – dacă sfârâie, atunci știi că tigaia este suficient de fierbinte.

  4. “Încearcă” friptura cu degetul pentru a-ți da seama cât de preparată îți dorești să fie.  Se va întări pe măsură ce se gătește. Astfel, vei putea aprecia mai bine de cât timp are nevoie pentru a fi pe gustul tău.

  5. Adaugă cimbru și căței de usturoi întregi pentru aromă.

  6. Verifică din nou textura fripturii. Dacă ești mulțumită, ține friptura în clește, de margine, pentru câteva minute. Grăsimea din acea porțiune a bucății de carne se va topi, oferind o aromă specială.

  7. Așteaptă jumătate din timpul pe care l-ai alocat preparării fripturii, înainte să o consumi, pentru ca aceasta să își absoarbă sucul propriu și aromele.


Timpul de gătire depinde de grosimea și specificul bucății de carne alese. Sunt recomandate următoarele perioade de timp, pentru mușchi de vită “vrăbioară”, cu grosimea de 2 cm:

            Crud: 1 min pe fiecare parte
            „În sânge”:  1½ minut pe fiecare parte
            „În sânge” spre mediu: 2 minute pe fiecare parte
            Mediu: 2¼ minute pe fiecare parte
            Bine făcut: 4-5 minute pe fiecare parte

Poftă bună!
           

How to cook steak Sursa: BBC Good Food Autor: John Mathews