Odihna și pierderea în greutate

Odihna și pierderea în greutate
Atunci, când vine vorba de pierderea în greutate, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice sunt, de obicei, considerate a fi cei doi factori cheie. Cu toate acestea, odihna este un factor de stil de viață adesea neglijat, care joacă, de asemenea, un rol important.

Durata de somn recomandată pentru adulți este de 7-9 ore pe noapte, dar multe persoane dorm, adesea, mai puțin de atât.

Diverse cercetări au concluzionat, că o durată a somnului mai mică decât cea recomandată este corelată cu un procent de grăsime corporală mai mare și un risc crescut de obezitate. De obicei, obiectivul principal al pierderii în greutate este scăderea grăsimii corporale, păstrând în același timp cât mai multă masă musculară. Nerespectarea cantității optime de odihnă poate avea un efect negativ asupra acestora.

Metabolismul, apetitul și somnul

Există mai multe motive pentru care un somn neadecvat poate fi asociat cu o greutate corporală mai mare și poate afecta pierderea în greutate. Acestea includ modificări ale metabolismului, apetitului și selecției alimentelor.

Somnul influențează doi hormoni importanți - leptina și grelina, despre care se crede că sunt responsabili pentru senzația de foame. O perioadă mai mică de odihnă a fost asociată cu niveluri mai ridicate de grelină și niveluri mai mici de leptină. Această combinație poate crește pofta de mâncare a unei persoane, ceea ce face ca deficitul caloric, necesar pierderii în greutate, să fie mai dificil de respectat și poate determina mâncatul în exces.

Acest lucru înseamnă că, pe termen lung, privarea de somn poate duce la creșterea în greutate din cauza acestor modificări ale apetitului.

Durata somnului influențează și metabolismul, în special metabolismul glucozei (zahărului). Persoanele care nu au un somn calitativ o perioadă lungă de timp, tind să aleagă alimente bogate în glucoză din cauza creșterii apetitului și a obiceiurilor alimentare și, astfel, capacitatea organismului de a procesa glucoza poate fi afectată.

Un exces de glucoză în organism poate fi transformat în acizi grași și depozitat sub formă de grăsime. Acestea se pot acumula pe termen lung având ca efect creșterea în greutate.

Somnul este important pentru a pierde în greutate. Lipsa acestuia poate crește apetitul prin modificarea hormonală, poate determina alegerea unor alimente nesănătoase și influențează modul în care se pierde grăsimea corporală.
Prin urmare, somnul trebuie considerat important alături de dietă și activitate fizică, ca parte a unui stil de viață sănătos.
           
 
Sursa: Science Alert