Schi alpin versus schi de fond

Schi alpin versus schi de fond
Fie, că îți plac senzațiile tari sau pur și simplu vrei să te bucuri de natură, schiatul este o alegere excelentă. Ce tip de schiat este cel mai potrivit pentru tine? Pentru a face această alegere este necesar să cunoști principalele diferențe dintre aceste două stiluri de schiat. Următoarele aspecte te pot ajuta sa clarifici.


Tipurile de schiuri necesare

Deoarece schiul alpin se practică pe munte, schiurile sunt concepute doar pentru coborâri. Schiurile pentru schi de fond (cross-country) îți permit să te deplasezi pe teren plat, ascensiuni și coborâri. Această diferență este evidențiată prin modul în care schiul este atașat de clăpar. Pentru schiul alpin, piciorul este complet fixat de schi, împiedicând realizarea mișcărilor necesare pentru a merge în sus, de exemplu. Schiurile pentru schi de fond (cross-country) sunt, în general, mai scurte, mai grele și mai ferme.

Mușchii implicați în mișcare

Principala provocare a schiului alpin este încercarea de a îți controla coborârea, la o viteză normală. O zi pe schiuri îți lucrează nu numai picioarele, ci și abdomenul. Acordă atenție și mișcării șoldurilor la întoarceri.

Din acest punct de vedere, schiul de fond (cross-country) este total diferit, deoarece se realizeazăpe diferite tipuri de teren. Deci, în loc să fie necesară stabilizarea corpului, scopul este să punem corpul în mișcare și să mergem înainte. Atât când urci, precum și când ești pe teren plat, vei folosi, destul de mult, brațele, dar vei efectua și mișcări pe care nu le-ai folosi în schiatul alpin.

Tipul de teren

În timp ce schiul alpin se practică pe dealuri specifice, amenajate pentru un astfel de sport, schiul de fond (cross-country) poate fi practicat oriunde găsești zăpadă. În esență, este un sport care te ajută să explorezi natura. În funcție de nivelul tău de experiență, poți găsi trasee dificile sau poți explora pe îndelete folosind o rută relaxantă.

Tipul de echipament necesar

Deoarece cele două tipuri de schiat se practică în condiții complet diferite, fiecare are nevoie de propriul tip de echipament. Pentru coborâre, aveți nevoie de lucruri precum cască, ghete și ochelari de schi. Deoarece poziția corpului și aspectul tehnic sunt diferite, lungimea schiurilor va varia, de asemenea. Schiuri mai scurte sunt necesare pentru practicanții de schi alpin, iar cele mai lungi ajută la menținerea stabilității în cazul practicanților de schi de fond (cross-country).

În afară de schiuri și clăpari, care sunt diferite în schiul de fond (cross-country), celelalte accesorii sunt similare schiului alpin sau practicării traseelor montane.

În concluzie, ca să poți alege tipul de schiat potrivit ție, cel mai bine ar fi să le încerci pe amândouă pentru a sesiza diferentele.
Sursa: Sportium