Bolile autoimune la femei

Bolile autoimune la femei

Bolile autoimune reprezintă o serie de afecțiuni în care sistemul nostru imunitar identifică greșit țesuturile sănătoase ca fiind un corp străin și începe să le atace, declanșând un răspuns aberant în apărarea organismului nostru.

Trebuie să avem în vedere faptul că aceste boli afectează în special femeile, iar simptomele lor sunt destul de ambigue. Astfel că ar trebui să se discute pe marginea acestor subiecte la fel de intens cum se discută despre endometrioza sau cancerul de sân. Procentajul în care unele afecțiuni, precum lupus-ul eritematos sistemis, afectează femeile în raport cu bărbații este de 9:1. În această boală hormonii sexuali joacă un rol important, afectate fiind femeile de vârstă fertilă.

Câteva exemple de boli autoimune mai des întâlnite la femei sunt: vitiligo, boala Hashimoto, psoriasis-ul, artitrita reumatoidă, diabetul de tip I, sindromul antifosfolipidic, boala celiacă, lupusul și sclerodermia. În cadrul acestui articol ne vom limita la informații despre lupus și sclerodermie în cele ce urmează.

Majoritatea acestor afecţiuni sunt cronice și, din păcate, incurabile. Se pot agrava în timp, dacă sunt netratate. Pot avea perioade de remisie de aceea este important să fie identificate din timp.

Cum identificăm cu succes o boală autoimună?

De obicei, vin la doctor femei cu simptomatologie nespecifică ceea ce îngreunează treaba medicului, apărând astfel diagnostice eronate. În această situație crește frustrarea pacientelor iar boala își urmează cursul firesc fără tratament.

Ce este lupusul?

Lupusul reprezintă o boală autoimună care afectează mai multe sisteme și țesuturi, corpul fabricând anticorpi care atacă articulațiile, pielea, tendoanele precum și organele.

Dacă aveţi patru sau mai multe dintre simptomele de mai jos, ar trebui să consultaţi medicul specialist:
• Erupție roșiatică în fluture pe față.
• Erupție roșiatică (sau pete roşii) pe ariile expuse la soare.
• Fotosensibilitate (erupțiile sunt provocate sau agravate de expunerea la soare).
• Ulcerații bucale sau ale mucoasei nazale.
• Artrită – articulații umflate și dureroase (cel puțin 2 articulații afectate).
• Inflamația foițelor care învelesc inima sau plămânii (numia serozita).
• Probleme cu rinichii identificate prin teste de sânge sau urină.
• Convulsii sau psihoză care nu sunt datorate altei afecţiuni.
•Celule sanguine în număr scăzut.
• Anticorpi antinucleari prezenți la analize.
• Disfuncţie imună.

Fiind o boala cronică, lupusul afectează calitatea vieții și, cu cât este diagnosticată mai din timp, cu atât sunt șanse mai bune să fie ținută sub control.

Fiecare pacient este diferit, prin urmare, sunt pacienți care pot experimenta doar simptome precum amețeala, oboseala acută și dureri articulare cărora să nu le acorde atenție, sau pacienți care vor avea simptome precum o cădere marcată a părului.

Simptomele enumerate anterior ar trebui să ne pună niște semne de întrebare.

O femeie care dorește să rămână gravidă și are o boala autoimună, ar trebui să fie conștientă că există anumite riscuri. Lupus-ul în sarcină poate da episoade de exacerbare a bolii, hipertensiune arterială, afectare renală, preeclampsie, risc de avort și de naștere prematură.

O alta boala autoimuna cu impact, în special asupra femeilor, este sclerodermia.

Sclerodermia este caracterizată de autoimunitate şi inflamaţie, anomaliile funcţionale şi structurale ale vaselor mici de sânge în mai multe pături vasculare (vasculopatia), precum și fibroză progresivă interstițială și vasculară care afectează pielea și organele interne.