Psihicul și fizicul - antrenate în tandem

Psihicul și fizicul - antrenate în tandem

Avantajele sportului asupra psihicului și fizicului văzute prin ochii practicanților


Sportul, sub orice formă, practicat cu consecvență, indiferent de vârstă, menține sănătatea fizică și mintală, și este o parte importantă a unui stil de viață sănătos. 
Activitatea fizică realizată constant și corect optimizează funcționarea întregului organism: îmbunătățește capacitatea de concentrare, creativitatea, reduce riscul de accidentare, stimulează circulația sangvină, digestia și capacitatea organismului de a folosi oxigenul, întărește sistemul imunitar. Deși ne raportăm, în general, la avantajele fizice ale sportului, dat fiind faptul că acestea sunt vizibile și cuantificabile, în fapt, printre cele mai importante efecte pozitive sunt cele asupra pshicului, și anume îmbunătățirea imaginii de sine, a sentimentului de încredere în sine și a stării generale de bine. Cea mai grăitoare dovadă a acestor aspecte se regăsește în testimonialele persoanelor, care au inclus în rutina lor sportul. 
 

   Codreanu Carmen
Economist


Numele meu este Carmen, am frumoasa vârstă de 54 ani, sunt economist, sunt mândra mamă a doua fete și sunt plină de recunoștință pentru că fac parte din fenomenul "Întoarce-te la sport", coordonat de minunata instructoare, Nico Mocanu. Am ajuns la studio-ul de fitness printr-o întâmplare norocoasă obervând pe stradă, în urmă cu șase ani, reclama acesteia. Fiind, la momentul respectiv, într-un proces de schimbare, am considerat că este o oportunitate pe care nu o pot rata și, de atunci, viața mea s-a schimbat cu adevărat în bine. Nico a făcut ca totul sa fie firesc, ușor, iar stilul nou de viață sa fie ceva normal, benefic și cu adevărat realizabil. Eu sunt una dintre persoanele, care au întâlnit instructorul potrivit și beneficiez de spectrul larg de tipuri de mișcare pe care studio-ul la care merg le oferă: toate noutățile din fitness, aerobic, cardio precum și revoluționara formă mișcare ce se numește Nirvana Fitness.
Din momentul în care am inclus mișcarea în rutina mea, totul s-a schimbat în bine pentru mine și pentru sănătatea mea: somnul este mai calitativ, forma fizică este mai bună, sunt mai bine dispusă, de curând am slăbit 20kg și am renunțat la multitudinea de pastile pe care le luam zilnic pentru tahicardie, afecțiune care s-a remediat. 
În fiecare dimineață butonez, cu nerăbdare, telefonul pentru a verifica orarul claselor și a mă înregistra. Pentru mine, programul de mișcare zilnică a devenit ceva firesc.
Nu știu, dacă pot cuprinde efectele pozitive ale sportului asupra stării mele generale, în doar câteva cuvinte, însă un lucru este sigur, și anume: vă invit și pe voi să încercați experiența "Întoarce-te la sport" măcar o dată și vă asigur, că nu veți regreta!

Simona Dolniceanu 
Director Finanțe Publice Locale Ploiesti


Ce înseamnă sportul pentru mine?

Este foarte important în toate aspectele vieții mele: sănătate, vitalitate, aspect fizic, stare de bine, socializare. Sportul este modalitatea prin care îmi demonstrez, zi de zi, că limitele există doar în mintea mea și că, dacă vreau cu adevărat, pot realiza orice.

Sportul m-a ajutat să consolidez principii sănătoase de viață: disciplină, perseverență, ambiție, respect pentru trup, minte și suflet. În particular, antrenamentul care mă ajută cel mai mult este Nirvana Fitness, care, după părerea mea, este cea mai complexă și completă combinație de discipline, menită să ajute atât fizic, cât și psihic. În “studioul Inimii”, acolo unde merg zilnic la mișcare, suntem o mică familie, alături de care reușesc să depășesc orice problemă pe care o întâmpin. Sportul este una dintre minunile existente în viețile noastre, la care putem avea acces oricând. Mulțumesc din toată inima instructoarei, dar mai presus de atât, prietenei mele, Nico, alături de care mă antrenez și reușesc să trec de bariere pe care nu credeam, vreodata, că le pot depăși. Mulțumesc pentru profesionalism, dăruire, disponibilitate și pentru modalitatea prin care reușește să ne transmită dragostea pentru sport.

Steluta Coculescu
 Profesor Universitar Franceza
 Președinta Alianței Franceze Prahova

 


Intâlnirea cu sportul a avut loc târziu. Cariera, aceea de profesor universitar, presupunea ore întregi de studiu, de pregătire și cercetare știinţifică. Aceste rigori în gândire, în practica socială și în relaţiile, în cele din urmă, strict profesionale, ajunseseră să apese greu. Evident, au apărut mici probleme de sănătate din cauza efortului, excesului de muncă intelectuală, precum, si a sedentarismului.  
 
A fost necesar, să fac o schimbare a stilului de viata și atunci a apărut Nico, o minune. 
Acest lucru s-a întâmplat în 2014, când aveam, frumoasa vârstă, de 65 de ani. Pentru mine a fost o provocare, dar de atunci, fără întrerupere, continui să fiu prezentă la antrenament, prin participarea fizică sau online, și să fac gimnastică cu Nico. 
 
Frecventând clubul ei, am devenit fan Nirvana Fitness, astfel creând o altă dependenţă, dar frumoasă și sănătoasă. 
Dependentă de plăcerea de mișcare!
 
Ce am descoperit la Nirvana Fitness datorită minunatei Nico? 
In primul rând, că lumea este frumoasă, oamenii simt bucurie petrecând si desfașurând, împreună, lucruri simple.
Că, pentru a avea un suflet sănătos, trebuie să avem un corp sănătos. Veselia simplă, sportul ori o joacă serioasă, oferă beneficii imense pentru sănătate. 
 
Mi-am rezolvat prin mișcare problemele legate de trigliceride și de glicemie. 
Au dispărut durerile de spate, mă simt mai ușoară, mai flexibilă, am pierdut în greutate, dar mai important, am putut să mă adaptez unei altfel de echipe, aceea a unor fete tinere, vesele, pline de energie și bunăvoinţă. 
Am devenit mai senină, am așezat munca pe altă scară a priorităţilor, am învăţat să mă iubesc și să am mai multă grijă de mine.  O experiență ce m-a bucurat, eliminând compararea, însă oferindu-mi o senzaţie de fericire, prin prisma faptului că am îmbunătățit condiția fizică, a fost efectuarea orelor susținute de Nico, la care participa și o tânără elevă din clasa a XII-a, care practicase baletul. Această experiență a reprezentat o provocare pentru mine, eu admirând ritmul, gratia cu care eleva realiza mișcările, totodată, dorindu-mi să ţin pasul antrenamentului.
Astfel am realizat beneficiile câștigate, prin sport, în mobilitatea articulaţiilor și efectul asupra stării psihice.
Acestea sunt uluitoare.
Prin natura profesiei frecventez prieteni din Franţa și Elveţia. Călătorind si venind în contact cu diverse persoane, pot afirma, că ceea ce la noi pare a fi o excepţie, în aceste ţări activitatea fizică a seniorilor este un lucru normal: gimnastică, dansuri ritmice, drumeţii, toate sporturile sunt practicate de femei senioare în mod frecvent. 
Nu este un lux, nu este o extravaganţă, este o normalitate.
 
Datorită minunatei Nico mă simt tânără, puternică, destinsă și relaxată. 
Simt, că îmi asum și fac faţă provocărilor.  
Simt, că mai am o familie, aceea a  încântătoarelor fete, fidele, Clubului Nico, din Ploiești.
Uităm grijile și presiunile zilnice. Corpul și sufletul nostru se îmbină armonios în ritmul cald și fermecător al Nirvanei Fitness. 
Nico este fata superbă, care ne arată mereu o privire plină de lumină asupra lumii.  
  
Mulţumesc Nico, pentru ce am devenit datorită ţie!George și Andreea Apostol
Antreprenori


Suntem George, antreprenor, în vârstă de 32 ani și Andreea, consultant vânzări, în vârstă de 31 ani, și avem un copil de aproape 7 ani. Eu am luat decizia de a face mișcare, pentru că lipsa flexibilității a început să se resimtă odată cu timpul îndelungat petrecut la birou. De asemenea, făcând sport de performanță în trecut, eram familiarizat cu acea satisfacție de după antrenament și începusem să îi simt lipsa. Cu toate că Andreea, soția mea, nu a practicat niciun tip de sport înainte, m-a însoțit la studio-ul de fitness la care am ales să merg și i-a plăcut foarte mult, stilul instructoarei Nico, precum și faptul că, ne-a insuflat îmbrățișarea unui stil de viață, nu doar execuția corectă a exercițiilor din cadrul antrenamentelor. În urma activității fizice, atât eu, cât și soția, am simțit, scăderea în intensitate a nivelului de stres și a gândurilor negative. La finalul antrenamentului “se instalează” starea de bine, simțindu-ne odihniți și cu mintea limpede, cu toate că înainte de începerea orei de antrenament suntem, de cele mai multe ori,  foarte de obosiți. De asemenea, beneficiem de o stare de liniște interioară după ora de mișcare și suntem relaxați cu privire la deciziile pe care urmează să le luăm. Reușim, să ne echilibrăm viața prin simplul fapt că respirăm corect și ne disciplinăm, atât fizic, cât și mental, datorită orelor de sport pe care le includem în rutina noastră.